Nykytekniikka rikastaa elämää monin tavoin

Erilaiset modernia ja kehittynyttä teknologiaa hyödyntävät keksinnöt ovat viime vuosikymmenen aikana kuin varkain hiipineet osaksi lähes jokaisen suomalaisen arkipäivää. Internetin levittyä käyttöön täydellä voimalla alkoivat erilaiset yksityiset ja vähitellen julkisetkin palvelut sähköistyä ja siirtyä verkkoon. Viimeinen sysäys kaiken digitalisoitumiselle oli tietysti älylaitteiden vauhdikas rynnistys matkapuhelinmarkkinoille. Kun käytännössä lähes jokaisella on taskussaan laite, jonka avulla on välitön pääsy kaikkeen maailmaan tietoon ja kaikkiin maailman palveluihin, ovat mahdollisuudet tietysti lähes rajattomat. Tätä mahdollisuutta on innokkaasti alettu hyödyntää ensin yritysmaailmassa, työmarkkinoilla, oppilaitoksissa, pankkimaailmassa, yksityisellä palvelusektorilla ja lopulta myös julkisten palveluiden piirissä.

Vaikka toisinaan tuntuu, että elämä on yhtä käyttäjätunnusta ja salasanaa, on nykyaikaisesta tekniikasta kiistatta suurta hyötyä monissa käytännön asioissa. Asioiden hoitaminen on helppoa ja nopeaa, ja palvelut ovat hyödynnettävissä verkossa ympäri vuorokauden kunkin ihmisen omien aikataulujen ja toiveiden mukaan. Historiaan ovat jääneet vaivalloiset ajanvaraukset, jonotukset ja asioiden käsittelyviiveet, kun useat asiat hoituvat nykyään nopeasti enintään muutaman arkipäivän kuluessa. Verkkokaupat kotiinkuljetuksineen vapauttavat ihmiset esimerkiksi harrastamaan rasittavan ruokakaupoissa tai ostoskeskuksissa kiertelyn sijaan, reseptejä voi helposti uusia netin kautta ja videopuhelut mantereelta toiselle yhdistävät kaukana toisistaan asuvat perheenjäsenet lähes kosketusetäisyydelle.

Kodin ja harrastamisen maailma on mullistunut älytekniikan myötä

Moderni tekniikka värittää nykyään voimakkaasti myös vapaa-aikaa, asumista ja harrastuksia. Esimerkiksi erilaiset liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvät keksinnöt, kuten älykellot ja muut laitteet vievät terveellisistä elintavoista kiinnostuneen ihmisen arjen aivan uusiin ulottuvuuksiin. Monet älylaitteisiin ladattavissa olevat sovellukset ja palvelut rikastavat ja monipuolistavat mitä tahansa harrastusta tai mielenkiinnon kohdetta huomattavasti.

Kodeissa yleistyvät älykodinkoneet ovat jatkuvasti kytkettyinä nettiin, minkä ansiosta kodista voi vähitellen muodostua kokonainen keskenään kommunikoivien ja saumattomasti yhteen pelaavien osien toimiva ja elämää helpottava älykoti, jonka toimintoja voi ajastaa, säädellä ja tarkkailla myös etänä. Kukin asukas ja perhe voi muokata kodistaan juuri omiin tarpeisiin sopivan yksikön, joka tukee asukkaiden toiveiden mukaista arkea ja juhlaa. Esimerkiksi turvallisuuspalvelut, lämmitys, valaistus, saunominen sekä erilaiset musiikkia ja muuta viihdettä toistavat palvelut ovat kodin älytoimintojen etulinjassa.