Paras läppäri eri tarpeisiin

Kannettavat tietokoneet eli läppärit ovat yleistyneet viimeisten kymmenen vuoden aikana huimasti. Onkin jo normi, että tietokonetta lähinnä vapaa-ajan selailuun tarvitsevat ihmiset tyytyvät pelkkään läppäriin ja jättävät pöytäkoneet pelaajille, editoijille ja muille raskasta käyttöä odottaville ihmisille. Läppäreissä hurmaa niiden pieni koko ja tehokas suorituskyky. Nykyisin kannettavat tietokoneet ovat niin tehokkaita että pöytäkoneet saattavat jopa jäädä niille toiseksi. On kuitenkin eroja siinä, millaisiin tilanteisiin läppäriä tarvitsee. Käyttötapa vaikuttaa siihen, millaisiin tarpeisiin läppäri vastaa ja millaisia kriteerejä sen hankinnassa on. Tässä artikkelissa käyn läpi joitakin erilaisia käyttötapoja läppärille ja kriteerejä sopivan koneen hankintaan.

Kevyeeseen arkityöskentelyyn ja erityisesti kotona tapahtuvaan käyttöön riittää usein edullinenkin kone. Edullisella koneella saa maksettua laskut, katsottua videoita ja sarjoja, käytettyä tekstinkäsittelyohjelmia tai muita vastaavia ohjelmia ja selailtua nettiä. Perustyöskentelyyn konetta valitessa kannattaa miettiä, minkä kokoinen näyttö on omaan käyttöön tarpeeksi: isompi näyttö on miellyttävämpi esimerkiksi silloin, jos näkö on huono, mutta isompi näyttö myös vaikeuttaa koneen liikuttelua ja kuljettamista.

Jos matkustat paljon, kannattaa läppäriksi valita silloin kevyt läppäri, joka ei vie liikaa tilaa ja joka kestää kuljettamista paikasta toiseen. Paljon matkustavalle on myös tärkeää huomioida läppärin akun kesto: usein pidempikestoinen akku on hyvä matkustavan tarpeisiin mutta se saattaa heikentää suoritustehoa.

Pelikannettava kuulostaa oksymoronilta mutta on totta: läppäri taipuu pelikoneeksi etenkin silloin, kun näytönohjaimen tehot ovat kunnossa. Pelikoneessa on kannattavaa maksaa suorituskyvystä hieman enemmän, kuin pöytäkonetta valitessa. Toisin kuin voisi olettaa, tehokkaat pelikannettavat eivät ole raskaita ja kookkaita, vaan ne mahtuvat tehokkaasti mukaan kuljetettaviksi.