Perinteinen valurautapannu tarjoaa tauon teknologiasta

Ihminen on taipuvainen pyrkimään kehittämään olemassa olevista käyttötavaroista ja työvälineistä aina vain tehokkaampia, modernimpia versioita. Tänä päivänä arkemme on täynnä toinen toistaan teknologisempia esineitä, joiden käyttöä emme enää edes sen kummemmin kyseenalaista. Suuri osa vapaa-ajasta kuluu esimerkiksi erilaisia ruutuja katsellen: televisioita, kännykkää, tablettia ja tietokonetta. Myös monet kodinkoneet ovat teknologisoituneet ja esimerkiksi kahvin keittäminenkin onnistuu nykyään yhdellä napin painalluksella. Teknologiasta on meille paljon iloa ja hyötyä, mutta tutkimukset osoittavat, että joskus pieni paussi kaikesta elektroniikasta tekee hyvää mielelle. Mitä jos aloittaisit jo tänä iltana ja valmistaisit illallisen perinteistä valurautapannua käyttäen?

Vanhassa vara parempi

Valurautapannu on yksi niistä keittiövälineistä, jotka vuosikymmenien ajan kuuluivat osaksi isovanhempiemme keittiön (ja myös heidän edeltäjiensä) perusvarustelua. Valurautapannut painuivat kuitenkin unholaan uusien, modernien teflonpannujen tieltä, joita myytiin kuluttajille vallankumouksellisena keksintönä pannun pinnan tarttumattomuuden vuoksi. Moni onkin jo muutaman vuosikymmenen ajan ostanut automaattisesti vanhan pannunsa tilalle aina vain uuden teflonpannun. Viime vuosina perinteinen valurautapannu on kuitenkin päässyt takaisin valokeilaan lyömättömien paisto-ominaisuuksiensa ja kestävyytensä ansiosta – valurautapannu on oikein hoidettuna nimittäin äärimmäisen pitkäikäinen. Myös yhä useampi kuluttaja on huippukokkien ylistyksen ansiosta tietoinen siitä, että esimerkiksi liha saa valurautapannulla aivan erilaisen paistopinnan kuin modernilla teflonpannulla. Valuraudan ominaisuuksiin kuuluu myös erinomainen lämmönjohtavuus, mikä mahdollistaa muun muassa pannun hyödyntämisen erilaisten uuniruokien ja uunissa paistettavien leivonnaisten valmistamisessa.

Valmista samalla perinnepannulla niin pää- kuin jälkiruoka

Tänä päivänä olemme niin tottuneita hoitamaan asioita nappeja ja näyttöjä painelemalla, että omin käsin tekeminen voi olla jopa terapeuttinen kokemus. Niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin ruoanlaitto tulee näin ihanan rauhoittava hetki, joka auttaa pääsemään takaisin kosketuksiin nykyhetken ja oman itsensä kanssa. Perinteisten keittiövälineiden käyttäminen tarjoaa myös mahdollisuuden palauttaa mieleen monia jo unohtuneita ruoanlaittokikkoja. Voit esimerkiksi kahden valurautapannun avulla valmistaa niin illallisesi pää- kuin jälkiruoan! Miltä kuulostaisi pääruoaksi paistetut perunat ja pihvi ja jälkiruoaksi uunissa paistettu omenapiirakka? Peruna ja pihvi saavat pannulla voissa paistettuina ihanan rapean ja maukkaan paistopinnan. Rustiikkinen omenapiirakka syntyy pannulla kätevästi uunissa niin että esipaistat pohjan ensin ennen täytteiden lisäämistä, jotta pohja paistuu varmasti kauttaaltaan kypsäksi. Voit tarjoilla kuuman omenapiirakan vaikkapa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Tuntuuko sinusta, että kotisi on jo liiankin täynnä teknologiaa? Jos näin on, toivottavasti sait tästä artikkelista inspiraatiota lähteä rohkeasti kokeilemaan jo unholaan painuneita perinteisiä keittiövälineitä. Antoisia kokkaushetkiä!