Riisinkeitin helpottaa sushin valmistusta

Sushi on saanut pysyvän paikan yhtenä suomalaisten aasialaisista lempiruoista. Tämän japanilaisen riisiherkun nautiskelu säännöllisesti ravintoloissa voi kuitenkin käydä nopeasti kalliiksi kukkarolle, mutta onneksi sushin valmistus itse ei ole aivan niin vaikeaa kuin voisi ensi alkuun kuvitella. Sushin valmistukseen ei tarvita kovin montaa raaka-ainetta ja itse valmistusprosessi onnistuu varsin helposti, jos vain noudattaa tunnollisesti asiaankuuluvia ohjeita. Moni valittaa kuitenkin usein, että kotona valmistettu riisi ei tunnu koskaan maistuvan aivan yhtä hyvältä kuin ravintolassa, mikä johtuu siitä, että aasialaiset ravintolat käyttävät aina riisinvalmistuksessa riisinkeitintä. Vaikka riisinkeitin on yksi maailman käytetyimmistä keittiökoneista, sen käyttö on Suomessa vielä varsin harvinaista. Jos kuitenkin mielit oman elämäsi sushimestariksi, riisinkeitin helpottaa taivaltasi huomattavasti. Nappaa tästä artikkelista vinkit sushiriisin valmistukseen!

Sushin maun kannalta yksi sen tärkeimmistä raaka-aineista on riisi. Osta riisinkeitin netistä, niin keittämästäsi riisistä tulee juuri sopivan kypsää. Koko sushi menee helposti pilalle jo siinä vaiheessa, jos riisi on liian raakaa tai ylikypsää. Riisin valmistuksessa on erityisen tärkeää noudattaa muutamaa helppoa perusohjetta, sillä etappien välistä jättäminen johtaa nopeasti epätoivottuun lopputulokseen. Ruokailijoiden määrä toimii ohjenuorana, kuinka paljon riisiä sinun on tarpeen keittää. Noin yleisesti voidaan sanoa, että riisiä tulee keittää ainakin 1 dl enemmän kuin ruokailijoita on. Kuudelle ruokailijalle sinun tulisi valmistaa siis vähintään 7 dl riisiä. Kun mittaus on suoritettu, riisiä on syytä huuhdella suuressa kulhossa, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Huuhtelun jälkeen voit siivilöidä riisin ja siirtää sen riisinkeittimeesi. Mittaa keittimeen ohjeiden mukainen määrä vettä ja suolaa ja anna koneen hoitaa loput.

Kun riisinkeittimesi on valmistanut riisistäsi juuri sopivan kypsää, on aika lisätä riisiin sushietikkaa, jotta susheistasi tulisi mahdollisimman saman makuisia kuin lempisushiravintolassasi. Jos sushin valmistus on sinulle uutta, voit yllättyä siitä, että sushien sisältämä riisi ei olekaan vain kypsennettyä riisiä ja suolaa kuten olit kuvitellut. Nykyään sushietikkaa on saatavilla kaikista hieman suuremmista ruokakaupoista, mutta voit yhtä hyvin valmistaa sitä omassa kotikeittiössäsi. Sinun on vain sekoitettava pienessä kulhossa keskenään 2,5 dl riisiviinietikkaa, 1,5 dl sokeria ja ruokalusikallinen suolaa. Muista, että riisi tulee maustaa sen ollessa vielä kuumaa. Lisää aluksi vain puolet seoksestasi lautaselle levitettyyn riisiin ja sekoita välttäen edestakaisia liikkeitä. Maista riisiä ennen kuin lisäät etikkaa. Kun maku on mieluisesi, jäähdytä riisi kädenlämpöiseksi ja peitä astia kelmulla 15 minuutiksi, minkä jälkeen riisi on valmista sushejasi varten!