Kuinka hankit energiatehokkaan tulevaisuuden kodin jo tänään

Kaikki haluavat älykkään ja energiatehokkaan asunnon, mutta miten toimia, jos omistat jo vanhemman omakotitalon?

Energiatehokkuus on tulisi mieluiten rakentaa taloon heti alusta alkaen. Sen tekeminen jälkikäteen on usein kalliimpaa, ja myöhemmät korjausratkaisut saattavat olla vähemmän houkuttelevia ja muuttaa talon ulkoasua epäedullisella tavalla.

Täältä löydät vinkkejä siihen, kuinka voit parhaiten tehdä kodistasi energiatehokkaan ja muuttaa sen tulevaisuuden taloksi jo tänään uhraamatta estetiikkaa ja toiminnallisuutta.

Näytämme myös, miten voit rahoittaa projektisi sekä laskea sijoituksesi kannattavuuden ja sen, missä ajassa se maksaa itsensä takaisin. Jos sinulla ei satu olemaan valmiina kodin kunnostukseen varatulla säästötilillä riittävää summaa, lainan ottaminen on todennäköisesti kannattavampaa kuin säästämisen aloittaminen nyt, koska energiakustannukset pienenevät heti, kun korjaukset on tehty.

Aloita ylhäältä

Kun asut pohjoisilla leveysasteilla, energian säästössä on kyse suurelta osin lämmityskustannuksissa säästämisestä. On tunnettu tosiasia, että lämpö ja kuuma ilma nousevat ylöspäin. Siksi onkin luonnollinen valinta aloittaa katosta.

Kaikki katot on päällystettävä uudelleen säännöllisin väliajoin, ja se pätee tietenkin myös juuri sinun taloosi. Silloin on erinomainen ajankohta tarkistaa samalla ullakon ja katon eristykset ja ehkä parannella niitä hieman.

Se on myös hyvä tilaisuus selvittää, tarvitseeko kattorakennetta säätää lämpövuotojen vähentämiseksi, mikä on helpompi hoitaa silloin, kun katto on valmiiksi auki.

Lainaamalla säästät

Saatat haluta rahoittaa koko remontin säästöilläsi ja tehdä sen vuoksi vain pieniä muokkauksia tai lykätä koko projektia siihen asti, että olet säästänyt isomman summan. Tämä ei kuitenkaan useimmissa tapauksissa johda todellisiin säästöihin pitkällä aikavälillä. Energiatehokkuudessa ei kannata mennä siitä, mistä aita on matalin, sillä laiminlyödyt lämpövuotolähteet saattavat mitätöidä muualla tekemäsi parannukset lähes kokonaan. Perusteelliseen talon päivitykseen saatat tarvita lainaa, mutta sen hakeminen onnistuu nykyään helposti verkossa. Ensin sinun kannattaa tietysti vertailla eri lainantarjoajien ehtoja, jotta löydät parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Sähkölaskuissa säästämäsi rahan ansiosta lainan takaisinmaksukin onnistuu nopeasti.

Harkitsemisen arvoinen lisäsijoitus on esimerkiksi aurinkokennojen asentaminen. Voit tehdä sen joko uuden kattopäällysteesi ulkopuolelle tai siihen integroituna. Molemmat menetelmät toimivat hyvin ja maksavat itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa, minkä jälkeen nautit velattomana huippumodernista talostasi ja olet askeleen lähempänä omavaraisuutta.

Tarkista ilmanvaihto, ikkunat ja ovet

Vanhemmissa taloissa on usein painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä, ja se toimii hyvin, koska talot eivät usein ole kovin tiiviitä. Se ei tosin ole kestävä vaihtoehto tulevaisuutta ajatellen, koska menetät sen kautta paljon lämpöä.

Luodaksesi nykyaikaisen tulevaisuuden kodin sinun tulee tarkastella lämmönvaihtimilla varustettuja ilmanvaihtoratkaisuja. Se on hieman suurempi sijoitus aivan kuten aurinkokennot, mutta tämäkin kannattaa ajan myötä. Saat kuivempaa ja raikkaampaa ilmaa, mikä johtaa alhaisempiin lämmityskustannuksiin ja parempaan sisätilaviihtyvyyteen.

Älä myöskään unohda ovia, ikkunoita ja muita aukkoja, jotka ovat yleisimpiä suurten lämpövuotojen lähteitä. Kaikkea ei välttämättä tarvitse vaihtaa. Monesti riittää, että tarkistetaan eristys ja tukitaan kaikki raot niin, että lämpö ei vuoda ulos.

Kun olet päättänyt, mitä kaikkea projektiisi sisältyy, laadi kustannusarvio ja laske, paljonko voit maksaa heti ja paljonko sinun tarvitsee lainata. Tietenkin aina voi tulla vastaan yllätyksiä, jolloin on uudelleenarvioinnin aika. Jos huomaatkin kesken kaiken tarvitsevasi lisää rahaa, selvitä mahdollisuus alkuperäiseen lainaan lisäämisestä tai yhdistä lainat.