Virtuaali- tai lisätty todellisuus

Nykypäivän teknologia on tuonut meille pelikonsoleihin ja tietokoneisiin virtuaali teknologiaa, joka tekee peli tai sosiaalisen median kokemuksesta entistä aidomman tuntuista. Nämä teknologiat ovat ottaneet suuria harppauksia ja virtuaalilaseja on monissa kodeissa, eikä niiden hinnat ole enää tähtitieteelliset. Virtuaalitodellisuuden rinnalle on tullut myös toinen teknologia, jota kutsutaan listyksi todellisuudeksi. Mikä on virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden erot?

Virtuaalitodellisuus eli lyhennetty VR on kolmiulotteinen maailma, joka on tuotettu tietokone simulaation avulla. Tässä maailmassa käyttäjä voi olla mukana ja kokea kainen kuin olisi itse kaiken keskellä. Virtuaalitodellisuus on kuitenkin niin sanotusti keinotekoinen maailma ja se on täysin kuvitteellista. Tässä kuvitteellisessa maailmassa käyttäjä voi olla kuka tahansa ja tehdä uskomattomia asioita, joita oikeassa elämässä ei olisi mahdollista tehdä. Virtuaalitodellisuuden avulla voidaan vaikka matkustaa hetkessä toisiin maihin lomailemaan tai tutustumaan kuuluisiin kohteisiin.

Lisätty Todellisuus on lyhenteeltään AR eli Augmented Reality. Tässä teknologiassa yhdistetään virtuaalinen maailma ja sen objektit, todellisen maailman kanssa. Lisätyt elementit todelliseen maailmaan voivat olla kuvaa, ääntä, videota, tekstiä tai GPS-dataa. Lisätyn todellisuuden avulla voidaan esimerkiksi oppia asioita ja auttaa monien asioiden ymmärtämistä kun kohteisiin lisätään tietoa tai kuvaa. Monille on lisätty todellisuus tuttu myös peleistä kuten pokemon go, jossa lisätyn todellisuuden avulla pokemon hahmot tulevat kännykkäkameran näytölle ja ovat kuin oikeasti olemassa.

Molemmilla teknologioilla on monia erilaisia käyttökohteita, eikä niitä käytetä pelkästään pelaamiseen. Pelaaminen on kuitenkin hyvin suosittua, joten sen takia myös nämä teknologiat ovat kehittyneet hyvin nopeasti. Tulevaisuudessa näitä teknologioita voidaan käyttää hyödyksi muun muassa. liiketoiminnassa, sosiaalisessa mediassa, verkkokaupoissa ja vaikka deittailussa. Käyttökohteet ovat rajattomat ja tulevaisuus näyttää, mihin kaikkeen näitä teknologioita voidaan todellisesti hyödyntää.