Millainen on älykoti

Älykodista puhuessa tarkoitetaan kotiin tehtyä rakennusautomaatiota, jossa järjestelmä valvoo tai ohjaa esimerkiksi ilmastointia, valaistusta ja muita laitteita ja ominaisuuksia. Tavallisesti kyseisiä ominaisuuksia voi ohjata myös itse esimerkiksi älypuhelimen välityksellä ja laitteet ovat yhteydessä keskenään internetin välityksellä. Kyseessä ei siis suoranaisesti ole älykäs robotti, joka halutessasi tiskaa kotonasi niin hienot kulhot kuin padatkin käden käänteessä, vaikka älykodit ovatkin selvästi harppaus futuristisempaan suuntaan. Älykodit jakavat mielipiteitä ja alla onkin pääpiirteittäin niiden tarjoamat hyödyt ja haitat.

Hyödyt

Älykotiteknologian asentaminen helpottaa tietenkin huomattavastu asukkaiden arkea. Eri ominaisuuksien ja laitteiden ohjaamiseen ei enää tarvita lukuisia eri välineitä, vaan kaikkiin löytyy yksi yhteinen ohjain. Yleensä ohjain on älypuhelin tai tabletti. Käyttäjä voi saada ilmoituksia ja päivityksiä kotona tapahtuvista ongelmatilanteista ja esimerkiksi kommunikoida kotiovellaan käyvien vierailijoiden kanssa älyovikellon välityksellä olematta itse kotona lainkaan. Tämä voi vähentää murtovarkauksien riskiä huomattavasti. Laitteiden käytöstä voi tulla myös tehokkaampaa, mikä saattaa pitkällä tähtäimellä laskea energian käyttöä. Vaikka joudutkin siis pesemään kotimaiset fiskars saksesi vielä itse, ovat hyödyt melko merkittäviä.

Haitat

Vaikka älykoti helpottaakin arjen sujuvuutta ja tietyssä mielessä tuo myös turvaa, on kaikessa teknologiaan liittyvässä aina myös kääntöpuolena turvallisuusriski. Internetin välityksellä toimiviin laitteisiin voi todella taitava hakkeri yhä esimerkiksi hakkeroitua, minkä vuoksi laitteet olisi suojattava todella tarkkaan salasanoilla ja yhteydet suojattava aina kuin mahdollista. Älykotiteknologia ei myöskään ole vielä hinnaltaan saavutettavissa kaikkiin koteihin, joten sitä harkitessa on paras varmistaa, että sen opetteluun riittää kärsivällisyys.