Valokuvaajan apuohjelmat

Valokuvaaminen on kehittynyt pitkälle niistä ajoista kun kameran edessä piti seisoa pitkän aikaa. Vielä parikymmentä vuotta sitten olivat myös filmikamerat arkipäivää ja ensimmäisiä digitaalisia kameroita alkoi tulla markkinoille. Nykyään kuvien ottaminen on helppoa ja tapahtuu käden käänteessä kun oman kännykän voi nopeasti ottaa taskusta ja napata kuvan, videon, panoraamakuvan tai livekuvan haluamastaan kohteesta. Valokuvaajien tueksi on myös kehitetty huima määrä erilaisia apuohjelmia, jotka auttavat valokuvaajia tuottamaan parempaa kuvamateriaalia. Yksi tärkein asia on valokuvaajalle tietenkin hyvä kamera. Superkuva verkkokaupasta löydät laadukkaat laitteet, joilla pääset alkuun. Kerromme tässä artikkelissa muutamia vinkkejä hyvistä valokuvaajien apuohjelmista.

Hyvän kuvan ottaminen on monesti kiinni ajankohdasta, ilmasta ja auringonvalosta tai muusta näkyvyydestä esimerkiksi yöllä. Monet astronomien käyttämät ohjelmat auttavat myös valokuvaajia ja yksi tällainen on Photopills. Tämä apuohjelma kertoo taivaankappaleiden sijainnin eri vuorokauden aikana ja niitä voi hyödyntää kun haluaa saada hyvän kuvan jostain kohteesta oikeassa valaistuksessa ja tietenkin voi myös kuvata tähtitaivasta kun katsoo milloin se parhaiten näkyy. Kuvauspaikan suunnitteluun voi myös hyödyntää erilaisia karttapalveluita. Esimerkiksi karttaselain apuohjelmista näet kuvaus kohteen maastonkorkeudet ja muodot sekä siinä on hyvin tarkka gps, jonka avulla voi löytää metsästä tietyt isot lohkareet ja kivimuodostelmat. Tämä appi sopiikin hyvin kun olet suunnittelemassa tietyn kohteen kuvaamista ja mietit, miten reissuun tulee varustautua.

Valokuvaajalle on myös tärkeää ymmärtää valon määrä kohteessa ja sen määrittämiseen voi käyttää valomittaria. Pocket Light Meter toimii tässä tehtävässä erinomaisen hyvin. Se on yksinkertainen sovellus mutta todella tarpeellinen ja voit sen avulla selvittää parhaan valotuksen kuvallesi. Kuvankäsittelyyn on myös saatavilla monia erilaisia ohjelmia mutta kannattaa myös huomioida oman älypuhelimen sisäänrakennettu kuvankäsittely asetukset. Nämä ovat jo erittäin toimivia ja voit siirtää kameralla kuvaamasi kuvat puhelimeen ja muokata niitä suoraan omassa älypuhelimessa.