Ihminen on valjastanut tekniikan käyttöönsä tehokkaasti ja monipuolisesti

Jo luolamiesajoista alkaen ihmisellä on ollut voimakas tarve ratkaista erilaisia arjen ongelmia ja keksiä uusia ja entistä tehokkaampia tapoja tehdä asioita. Automaatio ja toimintojen helppous kiehtovat, ja nykyaikaisen tekniikan avulla moni asia saadaan kirjaimellisesti hoitumaan täysin itsestään. Ei siis ole ihme, että viime vuosikymmenten nopea edistyminen automaation ja digitalisaation saralla on johtanut moniin suorastaan vallankumouksellisiin keksintöihin, jotka helpottavat tavallisen ihmisen arkea merkittävästi. Uusiin apuvälineisiin on myös helppo tottua, ja varsin nopeasti unohtuu, miten jotkut nyt jo täysin itsestään selviltä tuntuvat asiat aiemmin hoidettiin.

Navigaattori on sysännyt autoilijan kartastot historiaan

Helppokäyttöinen navigaattori löytyy älypuhelimen muodossa lähes jokaiselta ja on perusvarusteena myös useimmissa uusissa autoissa. Niinpä nykyautoilijan ei tarvitse hukata aikaa eksyksissä oloon tai selata hämärässä epäselvää karttaa, vaan hän voi muutamalla napin painalluksella valjastaa avukseen navigaattorin ystävällisen äänen, joka kuin kädestä pitäen opastaa perille kohteeseen. Tällainen apu on varmasti rohkaissut monia arempia autoilijoita lähtemään rohkeasti omalla autolla vieraisiinkin maisemiin, kun eksymisen mahdollisuutta ei käytännössä ole. Navigaattorista hyötyvät autoilijoiden lisäksi tietysti myös pyöräilijät, lenkkeilijät ja kaikki vieraammissa maastoissa liikkujat.

Kodin automaattinen tekniikka tekee arjesta vaivatonta

Erilaiset korkeaa teknologiaa hyödyntävät laitteet tekevät tuloaan myös kodinkoneisiin ja kodin eri toimintoihin, ja vähitellen on alettu puhua jopa suoranaisista älykodeista, joiden kaikki toiminnot ovat tavalla tai toisella automaattisia ja digitaalisia. Kun kaikki kodintekniikka on kytköksissä toisiinsa ja samalla internetiin, voi asukas helposti ja nopeasti säädellä ja valvoa asuntoaan myös poissa ollessaan. Kesken yllättävän kylmän ja märän iltalenkin voi älypuhelimen avulla laittaa saunan päälle, asettaa ennen kotiin pääsyä esitettävän mielenkiintoisen tv-ohjelman tallennukseen tai tutkia valvontakamerasta, mitä lemmikit tai perheen koululaiset kotona puuhaavat. Tulevaisuudessa ennustetaan myös esimerkiksi asunnon lämmitykseen, valaistukseen ja yleiseen valvontaan liittyvien digitaalisten toimintojen yleistyvän voimakkaasti. Joten kuka tietää, ehkä pian on täysin normaalia tarkistaa ruokakaupassa älylaitteen ja jääkaapin toimintojen kautta, montako maitopurkkia jääkaapista puuttuikaan – elleivät ruokaostokset sitten jo tule verkosta tilattuna tai automaattisen täydennyspalvelun kautta toimitettuna suoraan kotiovelle.