Huolehdi laitteista – ja itsestäsi

Kaikki teknologian kanssa aikaansa viettävät tietävät, että laitteita on huollettava, osia on vaihdettava ja välineistä on pidettävä huolta, jos niille mielii pitkää käyttöikää ja sitä, että ne toimivat halutulla tavalla loppuun saakka. Niin laitteiden ulkoisesta kuin sisäisestä kunnosta on pidettävä huolta: olet varmasti tottunut pyyhkimään näytöt ja näppäimistöt, suojaamaan helposti rikkoontuvat osat ja myös poistaaan turhat tiedostot, päivittämään laitteet ja pitämään huolta tietoturvasta. Muistathan siis tehdä saman myös omalle laitteistollesi – kehollesi? Nappaa tästä viisi vinkkiä oman kehon huoltoon:

  1. Juo vettä. Vesi voitelee koneistosi ja pitää huolen siitä, että perustoiminnot rullaavat. Huomaat vedenpuutteen helposti, sillä usein nestehukka ilmoittaa tulostaan siten, että mieliala laskee, päätä särkee ja verenpaine saattaa heitellä.
  2. Terveellinen ruoka on tärkeää polttoainetta kehollesi. Kun ravitset kehoasi optimaalisilla tavoilla, pysyt täydessä valmiudessa kaikissa arjen haasteissa. Kanna mukanasi vaikkapa pähkinöitä, välipalapatukkaa tai hedelmää, jonka pystyt haukata hetkessä. Voit kokeilla myös smoothien valmistamista itse! Tarvitset vain tehokkaan blenderin (löydä itsellesi sopiva makujakauppa-verkkokaupasta osoitteesta https://www.makujakauppa.fi), hedelmä, marjoja ja jotakin nestettä, esimerkiksi maitoa tai tuoremehua.
  3. Liikunta pidentää kehon käyttöikää ja takaa paremman laadun arkisiin toimintoihin. Kun kehosi ei säikähdä vähästä, pärjäät varmemmin kaikista eteesi tulevista tilanteista.
  4. Venyttely on kaiken a ja o. Jos et ole himoliikkuja, voit silti ylläpitää kehosi liikuntakykyä venyttelemällä säännöllisesti esimerkiksi iltaisin. Venyttely suojelee kehoasi erilaisilta vammoilta ja nyrjähdyksiltä.
  5. Uni on tärkeää ja sillä luodaan pohja toimivalle keholle ja mielelle. Aikuisen olisi hyvä nukku 7-9 tuntia päivässä ja unen olisi hyvä olla laadukasta.