Terveydenhuolto on digitalisoitunut

Maailma digitalisoituu kovaa vauhtia ja monet perinteiset palvelut siirtävät toimintoja yhä enemmän verkkoon. Näin käy myös terveydenhuollon puolella. Onko tämä hyvä vai huono asia, siitä voi olla jokainen eri mieltä. Digitalisaatiossa on kuitenkin paljon hyötyjä mutta myös haittoja. Ehkä suurin haitta on se, että sosiaalinen kanssakäyminen vähenee ja se voi olla monille todella huono juttu. Varsinkin vanhuksen kärsivät siitä, koska he eivät välttämättä ole hyviä käyttämään digitaalisia palveluita verkostoitumiseen ja sosiaaliseen kontaktointiin. Tämä voi johtaa syrjäytymiseen ja lisäsairastumisiin. Keskitymme kuitenkin nyt positiivisiin puoliin terveydenhuollon digitalisoitumisessa ja mitä kaikkea hyötyä siitä voi olla.

Monille uusi asia on perusterveydenhuollon siirtyminen verkon kautta varattavaksi. Verkossa on saatavilla varaus applikaatioita, jotka arvioivat ensin kysymyksillä hoidon kiireellisyyden, jonka jälkeen potilas ohjataan tekemään seuraavia toimenpiteitä. Tämä voi olla viestin kirjoittaminen omalle hoitajalle tai applikaatio voi ohjata lähtemään suoraan ensiapuun. Tällainen digitalisaatio poistaa turhia jonoa ensioireiden arvioinnista. Monesti myös perusasioiden hoito hoituu nykyään applikaatioissa ja viestien avulla, joten monesti ei tarvitse edes lähteä heti terveyskeskukseen toteamaan omaa tilaansa vaan se hoituu ohjelmien ja puhelimen avulla.

Koteihin on myös saatavilla paljo apuvälineitä, joilla voi mitata omaa terveydentilaa. Enää ei tarvitse jonottaa laboratorioon tai lääkärille vaan peruslaitteet ovat edullisia ja niitä voi ostaa kotiin helposti. Myös monet testit ovat ostettavissa verkon kautta. Testaa kotona esimerkiksi oletko allerginen jollekin. Myös monia muita testejä on saatavilla pelkällä napin painalluksella verkkokaupasta. Myös lääkärin kanssa pääsee usein keskustelemaan monien lääkäripalveluiden chatin kautta. Näin omien haasteiden selvittäminen voi onnistua omalta kotisohvalta ja jos tarvetta on lisätutkimuksille varaaminen onnistuu yhtä helposti netin kautta. Digitalisaatio tuo siis paljon helpotusta kiireiseen arkeen mutta sosiaalisuutta se ei kyllä voi korvata.