Hyvinvoinnin teknologiaa

Nykyaikana on suosittua tarkkailla omaa hyvinvointia ja pyrkiä parantamaan sitä. Käyttöömme onkin kehitelty erilaisia laitteita, joiden avulla on mahdollista mitata kehon erilaisia toimintoja. Tulosten avulla voi pyrkiä optimoimaan omaa jaksamista ja terveyttä.

Askelmittari on varmasti jokaiselle tuttu laite. Askelmittarin avulla voi tarkkailla, täytyykö suositeltu 10 000 askelta päivässä: jos työpäivän aikana otetut askeleet eivät aivan riitä, on mittarin avulla kätevä selvittää, tulisiko illalla lähteä vielä vaikkapa kävelylle tai riittäisikö työmatkojen kävely täyttämään askeltarpeen.

Askelmittarista kehittyneempi versio on hyvinvointiranneke, joka mittaa askelten lisäksi yleistä aktiivisuutta ja levon ja unen määrää ja laatua. Rannekkeen tuottaman datan avulla voi tarkkailla esimerkiksi sitä, miten yöuniin vaikuttaa edellisenä iltana nautittu alkoholi tai vaikkapa kännykän selaaminen sängyssä. Hyvinvointiranneke voi antaa meille sellaista tietoa itsestämme, jota emme itse osaisi saada ja siten auttaa löytämään paremmin tasapainon.

Monet lääkärikeskukset tarjoavat nykyään terveyspaketteja, joiden avulla voi selvittää oman kehon voinnin. Esimerkiksi verikokeilla saadaan paljon tärkeää tietoa kehon toiminnasta ja sitä kautta voi löytyä syy erilaisiin terveyspulmiin ja -vaivoihin. Ammattilaisen ohjauksessa verikokeiden tuloksista saa paljon irti. Omaa verenpainetta voi seurata kotona verenpainemittarilla, joita löytyy useita erilaisia erilaisin ominaisuuksin.

Teknologiasta on siis paljon hyötyä terveyden mittaamisessa. Mittauksia ja niiden tuloksia tärkeämpää on kuitenkin pitää huolta arkisista valinnoista ja niiden vaikutuksista kokonaisvaltaiseen terveyteen. Tarkastele valintoja esimerkiksi illallista valmistettaessa: on suuri merkitys sillä, onko aktiivikäytössä friteerauskeitin, johon lisätään reilusti paistoöljyä vai wokkipannu, jolla voi valmistaa kasvispainotteisia aterioita jopa ilman lisättyä rasvaa. Laadukkaita keittiövälineitä arkesi parantamiseen löydät https://www.kitchentime.fi/ verkkokaupasta. Tällaiset pienet arjen valinnat kertyvät yhteen ja vaikuttavat pitkällä tähtäimellä siihen, millaisia tuloksia mittauslaitteesi antavat.