Arkista teknologiaa

Harvoin tulemme miettineeksi, kuinka paljon tavallinen arkemme sisältää erilaisia teknologisia välineitä. Monet asiat ovat hyötyneet teknologiasta tavalla, jota emme olisi aikaisemmin edes osanneet kuvitella. Ajatus lentävistä autoista on tuulahdus menneisyydestä, älykodit ja hyvinvointimittarit ovat tätä päivää! Tässä artikkelissa teemme katsauksen erilaisiin arkeamme helpottaviin teknologisiin keksintöihin, jotka usein sivuutamme ja otamme vain itsestäänselvyytenä.

Kaikki alkaa heräämisestä. Meidät herättää kirkasvalolamppu, joka on ohjelmoitu lisäämään valon määrää meille optimaalisella tavalla, jotta heräämme oikeassa kohtaa unen kiertoa. Joissakin malleissa on mahdollista yhdistää herätykseen myös vaikkapa linnunlaulua, joka herättelee sulosävelin. Heräämisen jälkeen tarkistetaan älykellosta nukutun yön unen laatu ja päivän askeltavoite ja suunnataan keittiöön.

Keittiö saattaa olla yksi arkiteknologian edistyksellisimmistä kohteista. Aamukahvi valmistuu kehvinkeittimellä, jossa on ajastettuna valmistusajankohta ja asetuksin säädeltynä haluttu kahvin voimakkuus ja määrä. Uutiset luetaan tabletilta tai puhelimesta, eikä jättimäisen kokoinen sanomalehti enää täytä koko aamiaispöytää. Jotkut brunssi paikat ovat hyödyntäneet teknologiastartuppien ideoita, ja aamiaissaleista saattaa löytyä vaikka kone joka annostele margariinin valmiiksi leivälle tai tabletilla toimiva mehukone.

Työpäivän jälkeen on hyvä lähteä lenkille. Silloin isketään juoksua varten muotoillut langattomat kuulokkeet korviin ja kuunnellaan juoksulenkin verran äänikirjaa: juostessa on helppo ottaa haltuun vaikka Sinuhe egyptiläinen, kun raskasta teosta ei tarvitse pidellä auki. Avaimen voi unohtaa kotiin, sillä ulko-oven lukko toimii sormenjälki- tai kasvojentunnistusohjelman avulla. Illalla valot himmennetään sovelluksen avulla ja musiikki löytyy soittolistalta, joka generoituu kellonajan ja halutun tunnelman mukaan. Nukkumaan mennessä nukahtamisen avuksi kuunnellaan unisovellusta. Halutun tuoksumaailman voi rakentaa tuoksudiffuusorin avulla, joka vapauttaa huoneilmaan rentouttavaa laventelin tuoksua.