Miten teknologia voi muuttaa ruoanlaittoa kotona

Tulevaisuus tuo tullessaan varmasti erilaisia ja vielä tuntemattomia tapoja laittaa ja valmistaa ruokaa kotona. Aivan kuten vielä sata vuotta sitten sähkön yleistymistä ja keittiötyön mullistamista tuskin osattiin odottaa, ei nytkään osata odottaa suurinta osaa tulevista, varmasti hyvin yllättävistä innovaatioista.

Tulevaisuus onkin tuntematonta, mutta askeleet sitä kohti on jo otettu kauan aikaa sitten, eikä kehitys näytä hidastumisen merkkejä, päinvastoin, näyttää siltä että tulevaisuutta kohden kuljetaan kokoajan nopeammin ja nopeammin.

Nykyään on jo valtavasti erilaisia sovelluksia ja asioita, jotka auttavat ruoanlaitossa ja keittiössä. Esimerkiksi jääkaapissa voi olla kamera, jonka ansiosta näkee mitä jääkaapissa on sisällä, kun on kaupassa ja miettii onko unohtanut mitä kannattaisi ostaa. Tätä tuskin osattiin miettiä vielä parisen kymmentä vuotta sitten. Samaten monia muita innovaatioita on ilmestynyt lyhyessä ajassa.

On siis mahdollista että jo lähitulevaisuudessa esimerkiksi älyä sisältävät metalliset kattilat kertovat milloin ruoka on valmista tai milloin siihen kannattaa lisätä lisää lämpöä tai mausteita. Nykyisin kun jo älykkäät lämpömittarit pystyvät puhelimen avustuksella kertomaan milloin esimerkiksi kinkku on sisältä valmista, mutta tulevaisuudessa ne voivat kertoa paljon muutakin.

 

Säilyykö syöminen samanlaisena, vai korvaavatko älyvälineet nykyiset?

Nykyiset astiat ja ruokailuvälineet ovat analogisia ja vaikka älylaitteiden ennakoidaan tulevaisuudessa korvaavan suurimman osan analogisista asioista, ruokailuvälineiden ja astioiden osalta on hyvin mahdollista ettei älylaitteista tule valtavirtaa. Tämä johtuu siitä että ruokaa syödessä erilaiset laitteet eivät välttämättä ole hyödyllisiä, toisin kuin ruokaa valmistettaessa.

Ruoan syöminen ei siis välttämättä vaadi kehitykseltä älyä sisältäviä laitteita. On siis hieman hankalaa nähdä miten älyä sisältävät muoviversiot korvaisivat laadukkaat Iittala juomalasit tai lautaset, joista nautitaan ruokaa rauhassa, ilman teknologian tuomaa päänvaivaa.